Zapraszamy na gminne święto kulinarne.
Jak smakuje chleb z dawnych odmian zbóż i czym różnią się zboża od siebie? Jak rozpalić ogień krzesiwem?
Jak skomponować pełnowartościową kanapkę z lokalnych produktów, których w naszej gminie nie brakuje?
Zapraszamy całe rodziny do wspólnej zabawy, w czasie której znajdziemy odpowiedzi na te pytania, odkryjemy kulinarne zakątki regionu, przygotujemy polewkę z konopi pod okiem mistrza kuchni pałacowej - Macieja Nowickiego, który na co dzień jest odtwórcą dawnych receptur w kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, a w niedzielę 7.08 ugotuje wspólnie z nami degustacyjny posiłek na jonkowskich błoniach.
W programie także konkursy z nagrodami!
Zapraszamy koła gospodyń wiejskich oraz lokalne gospodynie do udziału w konkursie na zagryzkę do chleba. Wystarczy przynieść domowy wyrób, poddać ocenie jury i czekać na werdykt
Zapraszamy dzieci do udziału w konkursie na skomponowanie zdrowej kanapki, do której doprowadzi Was quiz wiedzy o lokalnej żywności.
O 18:15 koncert Ania Broda , a w czasie trwania wydarzenia zapraszamy na stoiska targowe, na których znajdziecie swojskie jadło, lokalne rękodzieło i wyroby konopne.
Wydarzenie pn. „Regionalne święto ziarna i dawnych zbóż - Od ziarenka do bochenka” jest realizowane przy wsparciu finansowym Samorządu Województwa Warmińsko - Mazurskiego w konkursie „Kalendarz imprez regionalnych promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko - mazurskiego w 2022r”.
Wydarzenie jest realizowane przez Gmina Jonkowo w partnerstwie z Gminny Ośrodek Kultury w Jonkowie oraz wsparciem lokalnej inicjatywy społecznej Warming